4 april 2023 – Zr.Ms. Holland heeft meer dan 2.200 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat was de opbrengst van 4 onderscheppingen in het Caribisch gebied, tussen 10 en 13 maart. Dat is vandaag bekend gemaakt.

De contrabande lag in alle gevallen op zogenoemde go-fasts. Deze snelle bootjes werden ontdekt door het maritieme patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied.

Zr.Ms. Holland stuurde vervolgens de aan boord gestationeerde helikopter van de Amerikaanse kustwacht en twee snelle onderscheppingsboten op de go-fasts af. Daarvan gaf de bemanning van 2 van deze bootjes zich direct over. In beide andere gevallen gebeurde dat pas na enkele waarschuwingsschoten.

Vernietigd
De drugs en in totaal 10 verdachten zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De smokkelaars worden vervolgd in de Verenigde Staten. De cocaïne is vernietigd.

Zr.Ms. Holland is sinds oktober vorig jaar het stationsschip in het Caribisch gebied. De Koninklijke marine werkt er afwisselend samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse kustwacht.

Inmiddels staat er bijna 13.000 kilo aan onderschepte drugs op naam van Zr.Ms. Holland.

  • Stockfoto als voorbeeld

Door Joop