Rusland blijft voortdurend aanvallen uitvoeren op Oekraïens grondgebied. Minister van Defensie Kajsa Ollongren: “De Oekraïners blijven vechten tegen de Russische agressor. Hun vastberadenheid motiveert ons om vol door te gaan met het leveren van militaire steun. De Oekraïense en Europese veiligheid zijn bovendien onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Grote vuurkracht
Met de Leopard 2 A4 gevechtstank kan Oekraïne overwicht krijgen op het gevechtsveld. De grote vuurkracht, goede bescherming en snelheid van deze gevechtstank maakt dat mogelijk. De Oekraïners lieten de afgelopen weken al zien dat ze in korte tijd kunnen leren de tank te bedienen.

Nederland en Denemarken delen samen de kosten voor de aankoop van de Leopard 2 A4’s. Het gaat om ongeveer 165 miljoen euro. Nederland draagt verder bij aan twee initiatieven voor de gemeenschappelijke inkoop van 155mm artilleriemunitie. Dat gebeurt door 130 miljoen euro bij te dragen aan het European Defense Agency (EDA) initiatief.

Nog eens 130 miljoen euro gaat naar het Duitse initiatief op het gebied van gemeenschappelijke inkoop. Door orders te bundelen is schaalvoordeel te bereiken. Ook is inkoop efficiënter en effectiever. Dat komt het Oekraïense voortzettingsvermogen ten goede. 

Defensieministers bijeen
Morgen komt de zogenaamde Ukraine Defence Contact Group (UDCG) weer bij elkaar. In het Duitse Ramstein bespreken de Defensieministers van meer dan 50 landen de coördinatie voor de militaire steun aan Oekraïne.

  • Stockfoto als voorbeeld

Door Joop