Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Zijne Majesteit de Koning brengt dinsdag 13 en woensdagmorgen 14 juni een bezoek aan Madrid en de deelstaten Castilla-La Mancha en Andalusië in Spanje. Zijne Majesteit Koning Felipe van Spanje is bij enkele onderdelen van het programma aanwezig.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie neemt deel aan het bezoek.

Het bezoek staat in het teken van waterstof als belangrijke energiedrager in het energiesysteem van de toekomst. Om de samenwerking op het gebied van waterstof verder te verstevigen en te concretiseren nemen ook verschillende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen deel aan het bezoek.

Internationale samenwerking op het gebied van kennisuitwisseling, het stimuleren van vraag en aanbod en de aanleg van infrastructuur voor transport en opslag van waterstof is essentieel om de waterstofmarkt en de infrastructuur die daarbij nodig is te ontwikkelen. Spanje wordt een belangrijke leverancier van groene waterstof in Europa; via Spaanse en Nederlandse havens kan waterstof vervolgens naar Noordwest-Europa worden geëxporteerd. Import- en exportcorridors binnen Europa dragen bij aan een sterkere leveringszekerheid.

Koning Willem-Alexander opende in 2019 de eerste substantiële testinstallatie voor groene waterstof Hystock. Hij sprak op het congres ‘Wind meets gas‘ (2021) over het belang van waterstof voor Nederland en de energietransitie, en bracht in dit kader onder meer bezoeken aan de TU Delft (2021), Industriepark Kleefse Waardde Rotterdamse haven en diverse projecten op de Noordzee (2022).

  • Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

 

Door Joop