De 105de editie van de Internationale 4Daagse Afstandsmarsen van Nijmegen start op dinsdag 18 juli. Ook dit jaar is Kamp Heumensoord weer de uitvalsbasis voor het merendeel van de militaire wandelaars.

Kamp Heumensoord herbergt ruim 6.000 militairen van circa dertig nationaliteiten, met onder andere een eigen geneeskundig centrum, brandweer en een enorme eetzaal. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste activiteiten met militaire inbreng aan de 4Daagse. Media is van harte welkom bij deze activiteiten.

  • Vrijdagochtend 14 juli: Het plaatsen van de helm en laarzen bij de ingang van Kamp Heumensoord.
  • Zondagochtend 16 juli: Openingsceremonie op Kamp Heumensoord met aansluitend de vlaggenparade.
  • Zondagmiddag 16 juli: Militaire kerkdienst te velde onder leiding van de Britse dominee Trevor Davis op de Airborne War Cemetery te Oosterbeek.
  • Zondagmiddag 16 juli: Opening van de 105de 4Daagse op de Wedren. Militaire detachementen van verschillende nationaliteiten zijn hierbij aanwezig. Informatie over de (internationale) detachementen en delegatielanden is op verzoek beschikbaar.
  • Maandagochtend 17 juli: Herdenking met kranslegging op de Canadese begraafplaats te Groesbeek.
  • Dagelijks vanaf 18 juli tussen 04.30 en 06.30 uur: Vertrek militairen vanaf Kamp Heumensoord. Militaire orkesten zorgen voor muzikale begeleiding tijdens het vertrek. Tussen 12.00 en 17:00 uur keren de militaire lopers terug op Kamp Heumensoord
  • Donderdagavond 20 juli: De Genie van de Koninklijke Landmacht legt een pontonbrug over de Maas bij Cuijk. Op vrijdag 21 juli steken de wandelaars via deze brug de rivier over. Tijdens deze activiteit wordt aandacht besteed aan het 275-jarig bestaan van het Regiment Genietroepen.
  • Vrijdagmiddag 21 juli: Uitreiking van ‘het Vaantje’ aan de best presterende Nederlandse detachementen op Charlemagne. De militaire lopers krijgen op Charlemagne hun 4Daagse-medaille uitgereikt. Daarna lopen de militairen over de Via Gladiola naar de Wedren.
  • Stockfoto

Door Joop