Oost-Brabant – Zeeland West-Brabant – Politie-eenheden Zeeland West-Brabant en Oost-Brabant hebben het afgelopen half jaar op verschillende momenten de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’ uitgevoerd. Deze actie wordt gedaan met een touringcar en een zogenaamde MONOcam.
Het is verontrustend om te zien dat nog steeds zoveel weggebruikers zich niet bezig houden met het verkeer. Met name het gebruik van mobiele telefoons is een veel voorkomende overtreding. Smartphonegebruik achter het stuur is bij sommige weggebruikers erin geslopen en dat moet veranderen.

“Naast het handhaven van  verkeersregels is het van grote waarde om het gesprek aan te gaan met  overtreders. Op die manier kunnen we hen echt duidelijk maken hoe gevaarlijk hun overtreding is en welke consequenties dit kan hebben”, zegt Michiel Elzerman Operationeel Specialist Team Verkeer Politie Zeeland-West-Brabant. “Het bewust maken van de ernst van hun gedrag is essentieel om te zorgen dat gedragsverandering in gang wordt gezet en de veiligheid op de weg te verbeteren. Dit kan ongevallen en gevaarlijke situaties in het verkeer voorkomen.”

De MONOcam
De MONOcam is grotendeels door de politie zelf ontwikkeld. Het is een mobiele camera waarin speciale software zit. Zo kan de camera onder andere zien of een bestuurder een apparaat in zijn hand heeft. Het gaat echt alleen om het vasthouden; er hoeft niet bewezen te worden dat iemand echt belt, appt, een navigatiesysteem bedient of een muziek-afspeellijst doorscrolt. Als hij ziet dat iemand achter het stuur mogelijk een telefoon in de hand heeft, dan geeft hij deze ¨hits¨ direct door aan een agent van Team Verkeer. Die beoordeelt of het inderdaad klopt dat een bestuurder niet handsfree bezig was. Hierbij wordt het vierogenprincipe gehanteerd. Dat betekent dat ook nog een tweede politieambtenaar een check doet. Dit gebeurt onafhankelijk van de eerste controle. Is er sprake van een overtreding, dan verstuurt de verbalisant alles naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat vervolgens de bekeuring verstuurt.

MONO-politieactie ‘ogen op de weg’ blijft nodig
De handhavingsactie blijkt nog steeds hard nodig, daarom blijft de politie de weg op gaan om mensen bewust te maken van de gevaren van afleiding in het verkeer. De politie spant zich in om ervoor te zorgen dat mensen zich bewuster zijn van hun eigen afleiding op de weg. De politie-eenheden van Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant en de Provincies Zeeland en Noord-Brabant voeren deze actie gezamenlijk uit.

Het gedrag in het verkeer moet veranderen.  Dit is allemaal om ervoor te zorgen dat iedereen op de weg veilig is. Dus de volgende keer dat je aan het rijden bent, neem dan afstand van je telefoon en zorg ervoor dat niets je afleidt van je doel: veilig van punt A naar punt B komen.

  • Afbeelding: Politie

Door Joop