Driebergen – De politie heeft donderdagmorgen 13 juli vier in Polen veroordeelde mannen aangehouden op verzoek van het Fugitive Active Search Team (FAST) Polen. De mannen moeten in Polen nog een gevangenisstraf van acht jaar uitzitten voor veroordelingen voor ruim 35 bedrijfsinbraken in hun land. De aanhoudingen vonden plaats in Den Haag, Medemblik (2x) en Kreileroord. De vier mannen worden voorgeleid aan de officier van justitie in Amsterdam, waarna de overleveringskamer van de rechtbank Amsterdam beslist over de overlevering aan Polen.

De politie kwam de bendeleden op het spoor, nadat FASTNL van de Landelijke Eenheid in mei van dit jaar door FAST Polen is gevraagd onderzoek te doen naar de veroordeelde criminelen die zich vermoedelijk in Nederland schuilhielden. De aangehouden mannen maakten deel uit van een criminele organisatie die zich bezighield met bedrijfsinbraken in Polen. De Poolse politie vermoedde dat ze deze praktijken voortzetten in Nederland. De aanhoudingen zijn verricht door agenten van de eenheid Noord-Holland en het team Executie en Vonnissen Afgestraften (EVA) van de eenheid Den Haag.

Toevluchtsoord
De vier mannen leidden ogenschijnlijk een onbezorgd en normaal bestaan in Nederland en een aantal had een baan. Eén van hen had onroerend goed aangeschaft. De vier staan niet in Nederland ingeschreven, maar door goede startinformatie van FAST Polen kon de politie in Nederland voortvarend aan de slag en dit leidde tot hun aanhouding.

Door Joop