Foto: Joop Lankhaar

Genderen – Op dit moment hebben we weer een wassende maan. Dat wil zeggen dat de maan steeds verder zichtbaar wordt. Veel mensen maken dan foto’s van de maan omdat het een boeiend onderwerp is voor veel fotografen.

Actuele maanstand  
Datum en tijd: 28 augustus 2023 – 09:14
Maan afstand tot aarde: 365.739 km
Leeftijd maan: 11,5 dagen
Maan fase Grootte van maan neemt toe
Percentage zichtbaar: 89%
 
Deze actuele gegevens kan je vinden op: https://www.kalender-365.nl/maan/actuele-maanstand.html
Ook wij maken regelmatig een foto van de maan om te kijken of we de maan er goed op kunnen krijgen. Dikwijls zit er wel weer een wolk in de weg of zijn er omstandigheden dat de maan niet scherp is te krijgen.
 
Hoe wij te werk gaan:
  • Gebruik altijd een statief en maak de foto met een draadontspanner of een elektronische ontspanner om trillingen te voorkomen.
  • Gebruik als het even kan een redelijk groot teleobjectief. Wij gebruiken een Sigma 150-600 mm zoomlens.
  • Onze camera is een full frame camera, dat wil zeggen dat de opnamesensor 35×25 mm.
  • Stel handmatig scherp, want elk onderwerp dat tussen de maan en camera komt de scherpstelling kan veranderen.
  • De belichting is een lastig ding bij maanfotografie. Er is spraken van een groot contrast tussen omgeving en de maan. De maan is een fel licht ten opzichte van de omgeving.
  • Maak een paar proef opnamen en zoek daaruit de best belichte foto. 
  • Daarna maken we een aantal foto’s met telkens een iets grotere of kleinere belichting. In de regel zal 5 opnamen genoeg zijn.
  • Om de 5 opnamen te bewerken gebruik je software waar je beelden mee kan stapelen, dat wil zeggen dat je de foto’s op elkaar legt om er uiteindelijk één beeld aan over te houden.
  • Je krijg nu dus één foto waar de verschillende belichtingen inzitten van de 5 foto’s die we  hebben gemaakt. De contrastomvang zal een stuk groter worden de één foto. Je krijgt er dus meer grijstinten mee waardoor je meer details zal krijgen in je foto.
  • Het voordeel van een Full Frame camera is dat je daarna nog behoorlijk uit kunt snijden zonder scherpte verlies. 

Dat zijn zo’n beetje de instellingen die wij gebruiken. Met filters en softwarematige filters is er nog meer uit je maanfoto te halen maar dat laten we hier achterwege.

Hieronder de foto die we gisteravond maakte tussen de bewolking door en waar je aan de randen duidelijk de kraters kunt zien.
Helaas kunnen we op deze website geen beelden plaatsen groter dan 2Mb.

Door Joop