Minister-president Rutte neemt dinsdag 15 augustus 2023 deel aan de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De nationale herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Door de capitulatie van Japan kwam er 78 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. De Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking voor alle burger- en militaire slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan werd bezet.

Naast de minister-president is ook staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst leggen minister-president Rutte en staatssecretaris Van Ooijen namens de Rijksministerraad een krans bij het Indisch Monument. Ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en vertegenwoordigers van betrokken organisaties leggen een krans. Voorafgaand daaraan worden voordrachten gehouden. De ceremonie wordt afgesloten met een defilé langs het Indisch Monument.

  • Foto: Pixaby

Door Joop