Op dit te moment ontvangen veel particulieren, verenigingen, clubs en kerken facturen die men schijnbaar is vergeten is te betalen.

NIET INGAAN EN DIRECT WEGGOOIEN

De facturen of herinneringen zien er bedrieglijk echt uit, maar aan de afzender is al te zien dat er iets niet klopt. In de meeste gevallen staat er geen referentienummer of rekeningnummer op de factuur of herinnering. Ook zie je verder geen adresgegeven van de afzender.

De laatste tijd kan men ook weer gebeld worden door een nummer dat vraagtekens oproept. Als men opneemt dan hoor men niets en men denkt dat je te laat bij de telefoon bent. De beller gaat er vanuit dat je terug belt en dan ga je de mist in.

ONBEKEND TELEFOONNUMMER
Bij het terug bellen naar het nummer dat je op je telefoon ziet staan, gaat de teller lopen en betaal je veel EUROS per seconde en je rekening is weer geplunderd door criminelen.

Bij een onbekend telefoonnummer NIET OPNEMEN en het nummer gelijk blokkeren.

Let op! Je ziet een gemiste oproep door een onbekend nummer uit het buitenland. De telefoon is één of twee keer over gegaan en stopt dan. Je belt terug, maar er wordt niet opgenomen vermoed je, maar in werkelijkheid komt er wel een verbinding tot stand. Je hoort bijvoorbeeld een bandje met de kiestoon, zodat het lijkt of je oproep niet beantwoord wordt. Ondertussen begint de teller aan belkosten te lopen.

Breng oudere familieleden op de hoogte van deze praktijken want die zijn meestal de doelgroep waar criminelen zich op richten.
Geef nooit je bank- of ING-pas af aan vreemden want deze organisaties zullen nooit om je bank of ING pas vragen.

Deel dit bericht op je SocialMedia kanalen om andere mensen te waarschuwen.

  • Op de website van de politie zie je een hele lijst met waarschuwingen en hoe je crimineel gedrag kunt herkennen: Onderwerpen | politie.nl

Door Joop