Rutte noemde de oorlog op Oekraïens grondgebied niet alleen hun strijd. “Het zijn ook onze waarden die op het spel staan. Dat gevoel wordt breed gedeeld. Niet voor niets is er grote internationale steun voor Oekraïne.”

Afgelopen mei was Zelensky ook in Nederland. Toen werd hem al gemeld dat Nederland Oekraïense militairen wilde trainen om F-16’s te kunnen inzetten.

Rutte: “Maar zoals iedereen begrijpt: zonder de beschikbaarheid van F-16’s, mist training ieder doel. Met andere woorden: Training means delivery.”

Om hoeveel toestellen het gaat en wanneer ze beschikbaar worden gesteld, is niet bekendgemaakt. Voordat Nederland F-16’s aan Oekraïne gaat leveren, dient eerst aan een aantal randvoorwaarden te zijn voldaan. Zo moet bijvoorbeeld de infrastructuur op Oekraïense vliegvelden geschikt worden gemaakt. Ook is het noodzakelijk dat er voldoende Oekraïners zijn opgeleid om met de F-16 te opereren.

‘Logische en cruciale stap’
Niet alleen Rutte gaf opnieuw het duidelijke signaal richting Rusland dat Nederland Oekraïne blijft helpen. Dat gold zeker ook voor Ollongren.

Ollongren: “Zo lang als nodig verdient Oekraïne onze steun. Dat vliegers van dat land in de toekomst onze F-16’s inzetten, is daarbij een logische en cruciale stap. Oekraïne geeft niet op, wij ook niet.”

Tot op heden (peildatum 26 juni 2023) leverde Nederland militaire steun met een waarde van circa € 1,9 miljard.

  • Stockfoto

Door Joop