Zr.Ms. Tromp vertrekt aanstaande zondag vanuit Den Helder voor een inzet van drie maanden. Het fregat en de ruim 180 bemanningsleden sluiten zich aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is 1 van de 4 snel inzetbare NAVO-vlootverbanden die permanent beschikbaar zijn voor opdrachten vanuit het bondgenootschap.

De NAVO-vlootverbanden zijn onderdeel van de snelle reactiemacht van de NAVO en kunnen 24/7 ingezet worden voor operaties als dat nodig is.
Door deel te nemen aan SNMG1 en samen te oefenen blijven de NAVO-landen op zee bovendien goed op elkaar ingespeeld.

Tijdens de inzet patrouilleert en oefent Zr.Ms. Tromp in de Oostzee, de Atlantische Oceaan en Noordzee met de aan boord gestationeerde NH90-helikopter van het Defensie Helikopter Commando. De eerste oefening die op de planning staat is Northern Coast in de Oostzee. Later dit jaar zal het vlootverband aan andere internationale oefeningen deelnemen zoals Allied Warrior.

Zr.Ms. Tromp is 1 van de 4 luchtverdedigings- en commandofregatten van de Koninklijke Marine. De schepen zijn vooral gespecialiseerd in luchtverdedigingstaken. Dankzij onder meer de geavanceerde radar kunnen ze luchtdreigingen herkennen, volgen en onderscheppen.

  • Afbeelding: De afbeelding van het schip is slechts als voorbeeld en niet het Marineschip Zr.Ms. Tromp
  • Foto Pixabay

Door Joop