Zaterdag 16 september is de World Cleanup Day. Deze wereldwijde opschoondag is het perfecte moment om jouw buurt, wijk, schoolplein, sport- of bedrijventerrein zwerfafvalvrij te krijgen.

Iedereen kan meedoen
Iedereen die een steentje bij wil dragen kan tijdens deze opschoondag in actie komen. Met het gezin, met collega’s, teamgenoten, klasgenoten of alleen, het kan allemaal. De gemeente zorgt voor de materialen zoals afvalzakken, grijpers, hesjes en handschoenen. Ook halen we de volle afvalzakken op.

Het levert een schone, opgeruimde omgeving op. En laat zien dat iedereen daar een bijdrage aan kan leveren.

Aanmelden
Meld je voor 11 september aan via het aanmeldformulier.

Wat is World Cleanup Day?
World Cleanup Day is in 2008 in Estland ontstaan. Daar verenigden 50.000 mensen zich om het hele land in slechts vijf uur op te ruimen. Dit simpele idee is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met miljoenen vrijwilligers. Zwerfafval opruimen is een activiteit geworden die mensen en groepen verbindt. World Cleanup Day wordt georganiseerd door Let’s Do It World (LDIW), een wereldwijd netwerk van meer dan 190 landen. 

In Nederland wordt World Cleanup Day georganiseerd door IVN Natuureducatie en gesteund door heel veel bedrijven en organisaties. IVN Natuureducatie is sinds 2023 licentiehouder en faciliteert de website, tools voor de campagne om individuen, scholen, verenigingen en organisaties te activeren en enthousiasmeren om opruimacties te organiseren. 

 

Door Joop