Amsterdam – Op het hoogtepunt van de pro Palestina demonstratie stonden naar schatting 15.000 mensen op de Dam. Het grootste deel van deze groep is in een mars naar het Westerpark gelopen waar de demonstratie rond 17.00 uur eindigde. De driehoek (burgemeester, hoofdofficier en politiechef) had van tevoren gewaarschuwd op te treden tegen strafbare uitingen.
 
Foto: politie

De politie heeft meerdere vlaggen gecontroleerd op de Dam en tijdens de mars. In één geval werd vastgesteld dat een demonstrant de Hamasvlag toonde. Deze persoon is op gezag van de Officier van Justitie aangehouden. Op het Beursplein heeft de Mobiele Eenheid kort op moeten treden door een groep demonstranten van het plein te verwijderen.

Rond 14.00 uur startte op de Dam een pro Palestina demonstratie. Op het Beursplein demonstreerde tegelijkertijd een kleine groep pro Israël demonstranten. Na het vertrek van de grote stoet van 15.000 deelnemers pro Palestina richting het Westerpark bleven enkele tientallen demonstranten achter. Deze groep dreigde de pro Israël demonstratie op het Beursplein te verstoren. De Mobiele Eenheid heeft deze demonstranten van het plein verwijderd. Kort daarna is de rust teruggekeerd.

De politie heeft rond het Beursplein twee aanhoudingen verricht, vanwege het dragen van gezichtsbedekkende kleding en het bedreigen van een agent. Het totaal aantal aanhoudingen komt daarmee vandaag op drie.

De pro Palestina mars eindigt rond 17.00 in het Westerpark. Los van de aanhoudingen is deze optocht ordelijk verlopen.it

  • Bron: Politie
  • Foto: Politie

Door Joop