“Met deze bijdrage kunnen gemeenten dit aanpakken. Winkelgebieden worden bijvoorbeeld aantrekkelijker door gevelrenovatie, betere looproutes en meer openbare zitplekken. Ook zorgt meer groen voor een winkelgebied waar mensen graag boodschappen doen”, zo stelt de minister. “Op deze manier houden we dorpen en steden levendig”.

De 9 gemeenten die een bijdrage ontvangen zijn: Apeldoorn (Gelderland), Emmen (Drenthe), Enschede (Overijssel), Nissewaard (Zuid-Holland), Sluis (Zeeland), Someren (Noord-Brabant), Terneuzen (Zeeland), Waalwijk (Noord-Brabant) en Westervoort (Gelderland).

De toekenning van € 26 miljoen aan 9 gemeenten vormt de 3e ronde van de zogenoemde ‘Impulsaanpak Winkelgebieden’. Voor deze regeling is in totaal € 100 miljoen beschikbaar. Naast gemeenten hebben private investeerders een belangrijk aandeel in de uitvoering van de projecten.

In september 2022 ontvingen 11 andere gemeenten al een Rijksbijdrage van € 22 miljoen (Alkmaar, Bunschoten, Den Helder, Hardenberg, Heerlen, Hengelo, Het Hogeland, Hilversum, Oldambt, Roosendaal en Sittard-Geleen). In maart 2023 kende het kabinet € 18 miljoen toe aan 9 gemeenten (Heerenveen, Dokkum, Beekdaelen, Tilburg, Uithoorn, Oldenzaal, Dordrecht, Nissewaard en Rijswijk).

De regeling kent in totaal 4 openstellingsperiodes. Voor de 4e en laatste ronde kunnen gemeenten een aanvraag indienen tussen 20 mei en 1 juli 2024. In deze ronde is € 22 miljoen beschikbaar. Gemeenten kunnen informatie over de Impulsaanpak winkelgebieden vinden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook organiseert de RVO een webinar en verdiepend vragenuur voor gemeenten die een aanvraag willen indienen.

  • Afbeelding van Jacques Maué via Pixabay

Door Joop