Genderen – Na alle berichten over hoog water in de rivieren, zijn we vanmorgen eens gaan kijken wat er allemaal loos is.

We namen een kijkje bij de Maas en inderdaad het is hoog water, maar om nou gelijk te roepen dat het een ramp is, vinden we wat overdreven.

60 Jaar geleden, toen we nog konden schaatsen op de uiterwaarden lang Genderen en Wijk en Aalburg, stond het wat altijd al zo hoog.

Bij hoog water werden de schutbalken langs de maas geplaatst om terug stromen van het water te voor komen. Als het dan een paar dagen de temperatuur een graad of acht onder nul was konden we dikwijls weken schaatsen op de uiterwaarden.

Maar er zullen best plaatsen langs de rivieren zijn waar de pont niet aan kan leggen en er problemen voor het plaatselijke verkeer zijn, maar om nu gelijk van absurde hoge waterstanden te roepen lijkt ons wat overtrokken.

Door de westen wind wordt het water wat opgestuwd landinwaarts, maar zal als de wind afneemt en er wat minder water vanuit het buitenland naar Nederland komt, zal het water weer gaan zakken en valt het allemaal wel weer mee.

We maakten een aantal foto’s die u hieronder kunt bekijken.

Door Joop