Breda – Vrijdag 26 januari 2024 hebben politiemensen in een woning een klein drugslab aangetroffen. Er is nog geen verdachte aangehouden.

Rond 18.15 uur zijn agenten een woning aan ’t Blok binnengetreden. Hier treffen zij geen personen aan, wel een klein werkend drugslab. Ook treffen zij ruim 350 hennepstekken en ruim 100 XTC-pillen aan. De woning is dezelfde avond volledig ontruimd door specialistische diensten.

Agenten kwamen de woning op het spoor na onderzoek na een anonieme melding. Zij zijn de woning binnengetreden samen met de ondersteuningsgroep. De ondersteuningsgroep is een speciaal uitgerust politieteam dat risicovollere aanhoudingen doet. Ook een politiehond, gespecialiseerd in het vinden van drugs, was aanwezig bij de doorzoeking.

Ondermijning
De productie van synthetische drugs is gevaarlijk en risicovol voor de omgeving. De drugsproductie en handel ligt ten grondslag aan veel ondermijningsproblematiek. Er is sprake van ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om zaken in de onderwereld mogelijk te maken. Ondermijning uit zich onder andere in liquidaties, geweld, witwassen en de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Daarom heeft de aanpak van deze criminelen, die zich bezig houden met drugsproductie, hoge prioriteit.

Vermoedt u een drugslab?
De politie is vaak afhankelijk van meldingen om drugsproductielocaties te kunnen oprollen. Vaak heeft de omgeving wel vermoedens ‘dat er iets niet pluis is’ maar meldt men dit niet. Drugslabs kunnen zich overal bevinden; op het platteland of in de grote stad, in boerenschuren, woonhuizen, garageboxen of in flatgebouwen. Tekenen dat er zich een drugslab bevindt zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van een sterke synthetische geur (anijsachtig of chemisch prikkelend, zurig of aceton). In het betreffende gebouw zijn vaak kieren en/of ramen afgekit met purschuim. Ook kunnen de ramen beslagen zijn, afgeplakt of bedekt; de gordijnen gaan bijvoorbeeld nooit open.

Heeft u het vermoeden van een drugslab? Bel dan de politie via 112. Anoniem melden kan ook via 0800-7000. Meer informatie over hoe te handelen bij het aantreffen van een drugslab vindt u hier: https://www.politie.nl/themas/aantreffen—vermoeden-drugslab.html.

  • Bron: Politie

Door Joop