De waarderingsprijzen zijn uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie op 2 januari

Tijdens de drukbezochte en gezellige nieuwjaarsreceptie, op maandag 2 januari, heeft burgemeester Egbert Lichtenberg de waarderingstekens van de gemeente Altena uitgereikt. 

7 inwoners ontvingen de Parel van Altena
De Parel van Altena werd uitgereikt aan:

 • Anneke Schermers uit Woudrichem

Anneke heeft in Werkendam en Sleeuwijk winkels van Gain opgezet. In deze winkels wordt kleding voor het goede doel verkocht. Het aansturen van vrijwilligers en het organiseren van de voorraden in de winkels worden door Anneke geregeld. Ook kunnen klanten in de winkel bij haar terecht voor een praatje en een kopje koffie.

 • Fran van Vugt uit Werkendam

Fran zet zich al vele jaren bijzonder actief in voor de bewoners en zorgmedewerkers van zorglocatie Altenhove. Ze helpt onder andere bij het ontbijt, het koffieschenken en het huiskamertoezicht.

 • Juliette Verschoor-de Graaff uit Almkerk

Juliette vormt de spil van de organisatie van de jeugd bij korfbalvereniging ACKC. Ze draagt bijvoorbeeld zorg voor de teamindeling van de 120 jeugdleden, het regelen van vervoer bij wedstrijden en het regelen van vervanging bij afmeldingen. Ook zet ze zich in voor het organiseren van KorfbalFit, een fitnessachtige activiteit voor mensen die niet per se wedstijden willen spelen of training maar toch bezig willen blijven.

 • Wout van Brakel uit Andel

Wout is al 25 jaar zeer actief bestuurslid van Oranjevereniging Juliana in Andel. Ook blijft hij zich inzetten om de historie van Andel levend te houden. Daarnaast is hij (mede)organisator van diverse evenementen, waaronder MusicAEL, Winterwonderland en Het Maasconcert.

 • Mario Schoon uit Werkendam

Mario heeft de huidige locatie van beachsportvereniging Copakadijk 22 jaar geleden aangelegd. Vanaf toen heeft hij bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van de sportlocatie. Daarnaast verzorgt hij het onderhoud van de sportlocatie.

 • Petra Dekker-van der Niet uit Sleeuwijk

Petra helpt vluchtelingen in de gemeente Altena met allerlei vragen die zij hebben, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren. Ook is zij vrijwillige administratieve kracht bij Gain en hulpkoster in de Ontmoetingskerk in Sleeuwijk. Bovendien begeleidt Petra cliënten die bij Tikkie Anders werkzaam zijn.

 • Lucien van Velthoven uit Hank

Lucien verzorgt het groenonderhoud en algemene werkzaamheden bij het kerkhof in Hank. Daarnaast is hij vrijwilliger bij voetbalclub BeReady; hij onderhoudt hier de voetbalvelden. Bovendien helpt hij als vrijwilliger in de keuken van Steunpunt de Dotter.

1 Jongere ontving het Kristal van Altena

Het Kristal is een waarderingsprijs voor jongeren (tot 23 jaar). Die werd uitgereikt aan:

 • Tim van Linstee uit Rijswijk

Tim zet zich op verschillende manieren in voor watersportvereniging Woudrichem. Dit doet hij bijvoorbeeld door jongeren te trainen en enthousiasmeren voor roeien, nieuwelingen op weg te helpen en hen vertrouwd te maken op de rivier. Ook begeleidt hij jongeren begeleiden naar diverse wedstrijden, waaronder het WK, NK, Regatta’s en een wedstrijd in Schotland. Daarnaast verzorgt hij kennismakingen voor de basisscholen met roeien.

De Schaal van Altena

 • Altenatuur 

De vrijwilligers van Altenatuur werken er hard aan om het landschap in Altena op een duurzame manier te onderhouden en te behouden. Tientallen vrijwilligers, verdeeld in tal van specialistische werkgroepen, zetten zich in voor onze omgeving. Altenatuur zoekt altijd de samenwerking, bijvoorbeeld met de stichting Brabants Landschap maar ook met de buurt. De organiseert stimuleert haar omgeving om goed te zorgen voor onze natuur. In 2023 is het 25-jarig jubileum van de weidevogelgroep gevierd. Dankzij deze inzet is de weidevogelstand in Altena stabiel met zelfs een lichte toename, dat in tegenstelling tot de rest van Brabant. Naast de activiteiten in en op het veld worden ook basisscholen bezocht om kinderen hun kennis te laten vergroten en te enthousiasmeren voor de natuur.

Voor de Schaal van Altena waren drie organisaties genomineerd

Naast Altenatuur waren ook nog genomineerd:

 • Stichting Sport en Spel

Stichting Sport en Spel organiseert sinds 1974 activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. De organisatie heeft meer dan 100 leden uit het land van Heusden en Altena. Voor de organisatie zijn ongeveer 70 tot 80 vrijwilligers actief. Er worden wekelijks activiteiten georganiseerd: soos, fitness, zwemmen en de activoband. Daarnaast organiseert de stichting ook jaarlijkse terugkerende activiteiten, zoals een musical en kerstviering. Ook de organisatie van de truckersdag ligt in handen van stichting Sport en Spel.

 • Schippers van Pontje Steur

Al meer dan 20 jaar staan de schippers van Pontje Steur 5 maanden per jaar klaar om door weer en wind de fietsers en wandelaars over het Steurgat heen te zetten. Vooraf aan het vaarseizoen wordt het pontje vaarklaar gemaakt door de schippers. Jaarlijks worden ca. 24.000 passanten overgezet. Door de jaren heen is dit aanzienlijk vermeerderd en veranderd. Het pontje is een belangrijk onderdeel van de toeristische infrastructuur in de gemeente. De vrijwilligers zijn niet alleen pontschippers, maar ook gastheer van Nationaal Park de Biesbosch.

Toespraak Nieuwjaarsreceptie
U kunt de Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Lichtenberg hier lezen. 

 • Foto: gemeente Altena (archief)

Door Joop