Genderen / Gouda – We maken al een tijdje foto’s voor het Metsel – en Voegbedrijf Bot uit Genderen. Maar omdat we regelmatig ook beroepen onder de loep nemen vandaag ook maar eens aandacht voor het maken knipvoegen.

Vanmorgen waren bijtijds uit de veren om naar Gouda af te reizen om Fons Bot te ontmoeten, die daar een huis onderhanden heeft genomen met: Zandstralen, voegen uithakken en het plaatsen van knipvoegen.  Normaal voegwerk heeft iedereen wel eens gezien, maar knipvoegen aanbrengen is toch een ander verhaal in de wereld van metselaars.

In Gouda aangekomen toch maar even op de steiger geklommen om de kunst van knipvoegen van dichtbij mee te maken. Ik moet zeggen dat het een prachtig gezicht is om te zien en dat je dat toch wat meer gedaan moet hebben om zo’n voeg te maken. Knipvoegen maken is eigenlijk een uitstervend ras en wat ons betref moet dat beroep in ere worden gehouden voor de toekomst. Ook moet je niet denken dat zal ik maar eens even snel doen, want met rust en kalmte komt het echte werk voor de dag. Zeker bij oude gebouwen komt de knipvoeg zeker tot uiting.

We maakte een aantal foto’s voor Fons Bot, maar ook voor ons zelf om het van ‘Knipvoegenkunstenaar’ eens nader te belichten.

 

Door Joop