Vanaf maandag 5 februari 2024 gaat Stichting De Bergsche Maasveren een aantal gebruikers een bijdrage vragen voor een overtocht met het Bernse veer, Capelse veer en Drongelense veer. Het gaat hier om automobilisten, motorrijders en vrachtverkeer. Voetgangers, (brom)fietsers en landbouwverkeer blijven gratis gebruik maken van de maasveren. Voor inwoners van gemeente Altena geldt een speciale kortingsregeling.

Kortingsregeling
Het college van gemeente Altena heeft op verzoek van de gemeenteraad onderzocht hoe inwoners tegen gereduceerde kosten van de veren gebruik kunnen maken. Hieruit is een kortingsregeling gekomen bestaande uit twee abonnementsvormen. Inwoners kunnen voor 100 euro een abonnement afsluiten waarmee ze een jaar lang onbeperkt gebruik maken van het Drongelense veer en het Capelse veer. Een andere optie is een abonnement van 20 euro waarmee een jaar lang met een korting van vijftig procent gebruik kan maken van beide veren. Zonder korting betalen bestuurders van auto’s en motoren 2,70 euro per overtocht. Bestuurders van bestelbusjes en bedrijfswagens betalen 3,50 euro.

Noodzaak tariefheffing
In 2009 werd de verantwoordelijkheid voor de drie veerdiensten door het Rijk overgedragen aan Stichting De Bergsche Maasveren. De overdracht ging gepaard met een eenmalige bijdrage van 22,6 miljoen euro. De veronderstelling was dat dit voldoende zouden zijn om de jaarlijkse exploitatie voor een periode van tenminste dertig jaar te dekken. Overtochten zouden daarmee gratis blijven. Door stijgende kosten en een dalende rente is het gratis aanbieden niet langer mogelijk en ziet de stichting zich gedwongen om voor een aantal gebruikers geld te vragen voor een overtocht.

Meer informatie
Op de website www.bergschemaasveren.nl is alle informatie te vinden over de tarieven en het aanschaffen van abonnementen.

  • Bron: Gemeente Altena

Door Joop