Amsterdam – De politie heeft in de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 februari twee aanhoudingen verricht na een explosie aan de Mastbos in Amsterdam Noord. Ook is later in de nacht aan de Populierenweg een explosief afgegaan bij een woning. In de vroege ochtend was er nog een explosie aan Kelbergen. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de drie explosies.

Rond 23:40 uur kreeg de politie melding van een explosie bij de portiek van een flat aan de Mastbos. Eenmaal ter plaatse treffen agenten flinke schade aan het pand. Ook staat er op de muur de tekst ‘war’ gespoten. Na de explosie is een voertuig met hoge snelheid weggereden. Op de Nieuwe Leeuwarderweg is een gelijkend voertuig staande gehouden, de inzittenden zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de explosie. Het gaat om een 23-jarige man en een 28-jarige man.

Rond 3:15 uur werden de bewoners van de Populierenweg opgeschrikt door een luide knal. Ook hier treffen collega’s een woning aan met flinke schade en de tekst ‘war’ op de muur. De recherche is ook hier een onderzoek gestart. Een derde explosie vond ruim een uur later plaats bij een woning aan Kelbergen in Amsterdam Zuidoost. Ook hier is flinke schade ontstaan aan het pand en doet de politie nader onderzoek.   

Verband
De recherche vermoedt dat de explosies verband met elkaar houden waarbij rekening wordt gehouden dat het te maken heeft met het schietincident met dodelijke afloop op de Rhoneweg van afgelopen zondag. Waarbij binnen het onderzoek rekening wordt gehouden met één scenario waarbij het zou gaan om conflicten binnen verschillende rivaliserende rapgroepen, of het criminele milieu.

Beeldmateriaal
Ondanks de twee aanhoudingen kan de recherche de hulp van getuigen nog steeds goed gebruiken. Heeft u iets gezien voor, tijdens of na de explosies? Of heeft u bijvoorbeeld beeldmateriaal afkomstig van beveiligingcamera’s, videodeurbellen of dashcam’s? Dan komt de recherche graag met u in contact. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Eventuele beelden kunt u uploaden via onderstaand tipformulier.

Explosies
Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

Melden helpt
Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht je het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.

  • Bron: Politie

Door Joop