Als voorbeeld

“Alle eenheden zijn getraind in hun eigen opdrachten. Nu komt het er op aan dat al die deelprocessen op elkaar aansluiten.” Dat zegt commandant 13 Lichte Brigade brigadegeneraal Gert-Jan Kooij.

De landmacht voegt deze week de daad bij het woord. Zo’n 4.500 militairen leveren hun bijdrage aan Steadfast Defender. Ze trainen 2 weken lang het landoptreden, samen met NAVO-bondgenoten.

Na een grote wegverplaatsing en rivieroversteek bij Olst-Wijhe arriveerde de hoofdmacht op Gefechtsubungszentrum Guz Altmark in Duitsland. Naast gevechtsoperaties trainen de troepen daar de samenwerking met grondgebonden luchtverdediging en ondersteuning van bijvoorbeeld bevoorrading en transport, materieelherstel en gewondenverzorging. Een commandopost van 13 Lichte Brigade uit Oirschot stuurt het geïntegreerde optreden aan.

Strategische verplaatsing
Een deel van de troepenmacht zet de oefening in mei voort. Dat gebeurt met een strategische verplaatsing via Polen, door de Suwalki-gap naar Litouwen. Daar volgt op kleinere schaal een tactische training met ‘scherpe’ munitie.

  • Foto als voorbeeld
  • Foto: Koninklijke Landmacht (Facebook)

Door Joop