De Raad besprak, samen met de Oekraïense minister van Defensie Umerov en Navo-chef Jens Stoltenberg, de actuele stand van zaken in Oekraïne. Ollongren pleitte ervoor snel en meer militaire steun te leveren. Oekraïne heeft dringend behoefte aan luchtverdediging. Daarom wil Nederland met hulp van andere Patriot-bezittende landen op korte termijn een Patriot-systeem assembleren en doneren aan Oekraïne. Daartoe stelt Nederland zelf kerncomponenten uit eigen voorraad beschikbaar en heeft ander Europese landen opgeroepen componenten toe te voegen.

Europese trainingsmissie
Nederland liet zich daarnaast positief uit over de Europese trainingsmissie EUMAM. Via dit initiatief hebben al bijna 50.000 Oekraïense militairen, specialistische en materieelgerelateerde trainingen gehad. Doel is om deze zomer 60.000 militairen te hebben opgeleid. Nederland levert een substantiële bijdrage aan deze trainingsmissie met trainers en stafofficieren op de trainingslocatie in Duitsland.

Verbeteren leveringszekerheid
Ook is er in Brussel gesproken het versterken van de defensie-industrie. Eerder dit jaar zijn de Europese Defensie-Industrie Strategie (EDIS) en het Europees Defensie-Industrie Programma (EDIP) gepresenteerd. Hierin staan niet alleen voorstellen voor gezamenlijke aanschaf en het opschalen van productiecapaciteit. Het betreft ook het verbeteren van leveringszekerheid voor defensieproducten.

Het kabinet staat hier positief tegenover. Dat geldt ook voor deelname door Oekraïne aan dit programma, zodat ook de Oekraïense defensie-industrie een boost kan krijgen. Wat Nederland betreft wordt EDIP ook benut om licentieproductie in Europa te financieren. Goed voorbeeld is het recente besluit om een productielijn van de patriot-raketten in Duitsland op te zetten.

Ollongren: “Gezamenlijk kunnen EU-lidstaten de Europese defensie industrie versterken. Gezamenlijke aanschaf leidt tot standaardisatie en interoperabiliteit.  De bestaande fragmentatie moet worden aangepakt. Bovendien biedt vraagbundeling meer zekerheid aan de industrie en schaalvoordelen voor de krijgsmachten. Het opschalen van de productiecapaciteit is nodig.”

  • Bron: Rijksoverheid
  • Foto archief: GREGORY FRÉNI Koninklijke Luchtmacht

Door Joop