Poederoijen – Het was al een tijdje geleden wat we in contact kwamen met Win en Trudie van Honk uit Poederoijen, die zich inzetten voor kinderen uit Gambia.

Afgelopen zaterdag 11 mei 2024 waren we te gast in Poederoijen waar Wim en Trudie hun stichting ‘Together for Gambia’ runnen en waar ze heel hun ziel en zaligheid in hebben gestoken om kansarme kinderen uit het Afrikaanse land te helpen om hen te laten leren en hun toekomst op te bouwen in dit arme land.

Wim en Trudie verzamelen speelgoed, kleding en huishoudelijke artikelen in om dat regelmatig naar Gambia te sturen, waar het wordt verdeeld onder de kinderen en hun ouders, die geen geld hebben om hun kind naar school te laten gaan.

Anders dan in Nederland gaan de kinderen tot hun 8ste jaar naar de kleuterschool en als dan tot die tijd Engels hebben geleerd mogen ze naar de lagere school. Zijn ze het Engels niet machtig geworden in die tijd da

n mogen ze niet naar de lagere school.  Wim en Trudie trokken zich dat aan en zijn jaren geleden gestart met de stichting om kinderen de mogelijkheid te geven naar school te gaan. Per jaar kost dat €40,- maar de meeste ouders zijn zo arm dat je dat niet kunnen betalen.

Inmiddels gaan er elke maand zo’n 50 bananendozen vol met spullen richting Gambia en worden daar voor een paar centen aangeboden in het winkeltje van de stichting. Van de opbrengst wordt dan een kind bekostigd zodat ze een jaar lang naar school kunnen gaan. Het versturen gaat via een zeecontainer waar de bananendozen ingaan. Verzenden van één bananendoor met kleding kist €8,-.  Het versturen van een container met dozen kost dus minimaal €400,-. 

Wim en Trudie zijn altijd wel één keer per jaar in Gambia om alles in goede banen te sturen. Ze zouden best wel meer willen gaan, maar ze betalen de reis uit eigen zak. Als de stichting wat groter zou worden kunnen Wim en Trudie meer doen voor de kansarme kinderen. Daarom zoeken ze voor de stichting de volgende dingen:

  • Pannen – borden – bestek
  • Grote mokken – plastic bekers – borden 
  • Kleding – schoenen – petten
  • Lakens – handdoeken –  theedoeken
  • Baby spullen – kleertjes – speeltjes -bijtringen
  • Schooltassen – telramen – potloden – schriften
  • Poppen – kleine autootjes (niet met batterijen)
  • Zeep – schoonmaakmiddelen

Voor meer informatie en afleveren van spullen:

Stichting Togeher for GambiaWim en Trudie van Honk
Dorpsweg 3a in Poederoijen
06 23 214449
ANBI geregistreerd
KvK: 71686622
RSIN: 858810876
IBAN: NL 46 INGB 0009019527

Deze week maakten we een video die u hieronder kan bekijken.

  • Foto’s: uit archief van Wim en Trudie
  • Video: Joop Lankhaar

Door Joop