Genderen – Zoals u waarschijnlijk wel weet inmiddels, beheren we meer websites in verschillende disciplines.
GenderenDigitaal – Nieuws uit Genderen in omstreken voor het lokale en landelijk nieuws, hamradio-pa1jlg.nl met volledige licentie en weerstation-genderen.nl.

Omdat radiogolven die in de hele kosmos voorkomen hebben deze altijd mijn interesse gehad is er een paar weken geleden de weersatellieten bijgekomen. Omdat ik altijd mijn kennis heb gedeeld met anderen zal ik dat ook nu doen met de weersatellieten. De bekendste die is voor ons de NOAA15, NOAA18 en NOAA19.

Buiten ons budget
De Geostationaire satellieten (stilstaand) satellieten staan op 35.880 km boven de aarde en kunnen opgevangen worden met een schotel. De valt buiten on budget en gaan daar niet verder op in.

NOAA15, NOAA18 en NOAA19
De rondvliegende satellieten, de NOAA15, NOAA18 en NOAA19 zijn voor ons de bekendste en een stuk makkelijker te ontvangen, al gaat dat niet vanzelf. De beeldkwaliteit is wel wat minder dan de stilstaande satellieten.

De Amerikaanse NOAA weersatellieten vliegen op ongeveer 850 km hoogte in een baan om de aarde. Zodra een van deze satellieten binnen bereik komt, start automatisch de ontvangst van de op 137 MHz uitgezonden (infrarood) beelden. Deze weersatellieten doen er circa anderhalf uur over om een rondje om de aarde te draaien. Omdat de baan telkens wat opschuift zijn in Nederland 3 tot 4 maal  te ontvangen.

Antenne keuze
Allereerst moet je een antenne hebben  die de satelliet kan volgen als hij overvliegt en software die het zogenaamde dopplereffect kan aanpassen. Je kent het wel als er in de verte een ziekenwagen met sirene aankomt, dan zal de toon veranderen als deze dichterbij komt. Zo gaat dat ook satellietsiganalen.

Maar we beginnen met een geschikte antenne: En voor ons is dat de QFH antenne die wat lastiger is te maken maar zeker niet onmogelijk.

Om niet op alle details in te gaan van de antenne zijn alle afmetingen van belang omdat die samen zorgen dat de antenne resoneert op de juiste frequentie, in dit geval 137,500 MHz. Er moet dus eerst gerekend worden, maar er zijn genoeg rekentabellen te vonden op internet. Alle onderdelen konden op bouwmarkt aangekocht worden. Belangrijk is wel dat de antenne wat hoog opgeteld wordt om de satelliet wat sneller te zien. Zoals men weet is de aarde rond en de satelliet volgt ook een baan om de aarde. Dus hoe eerder hij boven horizon uitkom hoe sneller we zijn signaal kunnen horen. Inderdaad: het is een FM signaal met een bandbreedte van 42000 Hz.

Het ontvangen signaal wordt via een simpele coaxkabel van 50 Ohm naar de ontvanger getuurd. En die zijn tegenwoordig een stuk goedkoper dan 25 jaar geleden. Wij doen dat met een RTL-SDR V4 dongel. De nieuwste hebben een frequentie bereik van een par kilohertz tot een paar Gigahertz, ruim voldoen dus voor ons experiment.

RTL-SDR
De RTL-SDR stuurt het ontvangen signaal naar een Raspberry PI4 die de software herbergt. Een Raspberry draait op een Linux variant. Gelukkig hoefde we de ontvangstsoftware niet zelf te schrijven, maar is als Image te downloaden. Na een aantal instellingen te hebben gemaakt kan het werk beginnen.

Nadat en wave bestanden zijn binnengehaald (het zijn immers geluiden die de satelliet produceert) decodeert het programma WXtoIMG de date om naar verschillende opnames. Van infrarood tot afbeeldingen in allerlei kleurprofielen, waar je het wolkendek prima kan zien. Maar ook onweer kan men uit de profielen halen. 

Na een paar weken knutselen en experimenteren, waren we niet helemaal tevreden over de ontvangen signalen en hebben een banddoorlaatfilter met antenneversterking aangeschaft bij onze elektronica leverancier uit China. Dat was met een week binnen en snel naar de resultaten geluisterd. Nu zijn we zover dat we redelijke beelden ontvangen en niet meer afhankelijk zijn aangeboden Apps

Al met al hebben we een prima resultaat bereikt. Nu nog even puzzelen hoe we de beelden volautomatisch naar onze weer-website kunnen sturen.

Raspberry Pi mini computer

 

RTL-SDR met bandfilter een signaal versterker

 

QFH antenne

 

Door Joop