Genderen – NA een aantal weken proefdraaien en het bouwen van een Antenne voor de ontvangst van Weersatellieten draait de server naar wens.

QFH Antenne
Bandfilter

Eerst werd een experiment gedaan een V-dipool waarvan de elementen op 120 graden van elkaar staan, maar daarvan  was de openingshoek maar matig, maar wel makkelijk om te maken. Er werd uiteindelijk gekozen om een QFH antenne te bouwen, die toch wat meer aantrekkelijk was wat de ontvangst betreft. (Quadrifilar Helix Antenna).

Om Weersatellieten te ontvangen heb je natuurlijk ook een ontvanger en software nodig, maar daarover later meer.

De signalen die ontvangen worden zijn in FM en hebben maar een bescheiden vermogen. Radiosignalen gaan rechtuit en volgen dus niet de ronding van aarde. De ontvanger moet de Weersatelliet dus kunnen zien. Maar omdat de Weersatelliet op grote hoogte rond de aarde vliegt is er een redelijk goed zicht op de Weersatelliet mogelijk. De ideale plek is natuurlijk om vrij zicht te hebben en er geen gebouwen of bomen het zicht beperken van het signaal. Helaas is dat niet het geval waar onze antenne staat. We zien de Weersatelliet pas als deze 20-25 graden boven de horizon uitkomt en recht over de antenne vliegt. Maar dat is niet altijd zo, dikwijls vliegt de Weersatelliet ook een flink aantal kilometers te westen of oosten langs.

Het volgende probleem is het Doppler effect. Dat is het beste uit te leggen als bijvoorbeeld een sirene van een brandweerwagen hoorbaar is. Hoe dichterbij de brandweerwagen komt hoe lager de toon zal worden en omgekeerd hoe verder weg de brandweerwagen gaat hoe hoger het geluid weer wordt.  Dat is ook het geval met het ontvangen van het signaal van een Weersatelliet. De toon van het signaal verandert dus in toonhoogte. Er moet dus software worden gebruikt om dat te compenseren. Maar gelukkig is die voor handen.

Raspberry PI

De antenne is dus bekend maar er moet nog een kabel aan komen. Dat is in dit geval een verliesarme versie, want het redelijk zachte signaal van de Weersatelliet, mag geen verliezen hebben. Maar die ws gelukkig voorhanden in ons magazijn.

Nadat het signaal binnen komt moet het worden ontvangen door een Weersatelliet ontvanger met de juiste software. De ontvanger is gebouwd rondom een Raspberry PI-4B en een RTL-SDR usb stick, een minicomputer met veel mogelijkheden. Op deze Raspberry draait Linux als besturingssysteem met de software RaspiNOAA V2. Een compleet pakket dat de signalen decodeert en omzet naar zichtbaar beeld. Als zendamateur niet onbekend, dus.

De beelden die worden ontvangen worden in het geheugen van de Raspberry geplaatst waar we kunnen downloaden om te gebruiken voor onze doeleinden.

Uiteindelijk bleek dat de beelden niet geweldig goed waren en werd er gezocht naar een signaalversterker, samen met een bandfilter. Dat bandfilter is bedoeld om alleen die signalen door te laten in het gebied van 137-138 Mhz en de rest te onderdrukken.

Na de nodige tegenvallers is het uiteindelijk gelukt om redelijk goede beelden binnen te halen, die we u graag laten zien.

 

Door Joop